Skip to main content

  

A Devon Rex fajtáról

Az első Devon Rex: Kirlee

A Devon Rex egy természetes mutációnak köszönheti eredetét, mely Devonban tűnt fel a nem fajtatiszta macskák körében. Kirlee, akit az első Devon Rex macskaként tartanak számon, 1959. július. 15.-én látta meg a napvilágot. Ő volt az egyedüli göndör szőrű kiscica a nem-fajtatiszta anyja almában. Bár az apja ismeretlen, de a helyi ónbányában lakott egy nagy, fekete macska, lógó fürtökkel a farkán, akiről feltételezhető, hogy ő volt Kirlee apja. Ez az elmélet beigazolódni látszott, mikor Kirlee-ről később kiderült, hogy hosszú szőrű géneket hordoz. Fiatal kismacskaként Kirlee-t Beryl Cox kisasszony és barátnője Margaret Croll of Buckfastleigh kisasszony fogadta örökbe Devonból.

Néhány hónappal később 1960-ban a Daily Mirrorban megjelent, egy közelgő Kensingtoni Kiscica és Nutria macskakiállításról szóló cikkét olvasgatva  jöttek rá, hogy milyen ritka is az ő Kirlee cicájuk. A cikkhez egy kacsintó cica képét is mellékelték, és leírták, hogy ott lesz kiállitáson -Du-Bu Lambtex- aki az egyetlen göndörszőrű kiscica Nagy-Britanniában. Cox kisasszony azonnal írt a kiscica tenyésztőjének Agnes Watts kisasszonynak, és elmondta neki, hogy neki is van egy göndör szőrű cicája...

Mivel Devon és Cornwall szomszédosak, így teljesen magától érthetődő volt a feltételezés, hogy Kirlee ugyanannak a mutációnak az eredményeképpen született, mint a Cornish Rex, mely kilenc évvel korábban jelent meg. Brian Stirling-Webb intézkedéseket tett annak érdekében, hogy megszerezze Kirlee-t Cox és Croll kisasszonyoktól, mintegy értékes példányaként a korlátozott tenyészetnek.

Stirling-Webb úr híres bíró és macskatenyésztő volt, aki akkoriban összehozta tenyésztő társait, hogy kísérletet tegyenek a Rex macskák, mint macskafajta létrehozására az országban. Azt követően, hogy Kirlee-t két Cornish Rex változatú nősténnyel pároztatták (normális bundájú nőstények, melyek hordozzák a Cornish Rex gént). Az alomban azonban csak normális rövidszőrű és félig hosszúszőrű kiscicák születtek, így felmerült a kérdés, hogy Kirlee vajon tényleg ugyanannak a mutációnak az eredményeképpen jött-e létre. További tenyésztésekre Kirlee-vel csak később került sor, amikor az egyetlen Cornish Rex nőstény kiscica, melyet az alom egyik tagjával pároztattak ivarérett nem lett.

Broughton Purly Queent, egy krém és fehér cicát pároztatták Kirleevel 1961-ben, melyből egy alom normális szőrű cica született, így minden kétséget kizáróan bebizonyítva, hogy Kirlee egy teljesen különböző és összeférhetetlen mutáció eredményeként született. A két Rex mutáció aztán egymástól függetlenül fejlődött, de mivel ritka volt a tenyészálomány és a tenyésztők nem szívesen vettek részt ebben a korai szakaszban, szükségessé vált a változatok felhasználása, melyek Kirlee három Cornish Rex-i almából származtak, valamint néhány más változatú almok használata is, melyek fajtatiszta rövidszőrű nősténymacskák és Kirlee párzásából keletkeztek. Ennek következtében a világon minden Devon Rex-i macska jelentős számú Cornish Rex őssel rendelkezik. Semmilyen más Rex mutációt nem találtak összeegyeztethetőnek a Devon Rex-szel.

 

Leírás:

Kis termetű, kecses macska, jól kivehető izomzattal, széles mellkassal, és rövid, ékre emlékeztető fejjel. A nagyon nagy fülek a töveknél szélesek, és rendkívül alacsonyan tűzöttek. A szemeknek tisztán kell ragyogniuk, szintén nagyok, valamint oválisak és távol ülnek egymástól. A hosszú, vékony lábak kissé a törzs felé hajlanak, amely olyan benyomást kelt, mintha a devon rexnek ólábai lennének. A mancsok kicsik és oválisak. A hosszú, vékony farok fokozatosan csúcsosodik, és rövid, göndör szőrzet borítja. Az egész szőrzet finom szálú, puha és hullámos. A közepesen hosszú, göndör bajusz szálai meglehetősen erősek. A devon rex macskák mindenféle színben és mintázattal előfordulhatnak.

Szőrzetápolási igényük: minimális, heti 1x elegendő a bunda átkefélése.

Vedlés: minimális szőrhullás jellemzi, szőrük hipoallergén.

Hangok: halkszavú fajta.

Természetük: játékos és szociális.

Egyedülállóan hűséges fajta, rajongásig szereti gazdáját, ha kell bárhová megy utána. Egy Devon Rex tulajdonosnak fel kell készülnie, hogy cicája vele eszik, alszik és követni fogja a ház körül amerre van. "Segít" a házimunkában és boldogan belül az ölébe és csicsergő hangon kommunikál hozzá. A gyermekek legjobb barátja és fáradhatatlan játszótársa lehet. Tartható más macskák, kutyák, madarak, vadászgörények vagy nyulak mellett is.  A devon rex macskák elragadó háziállatok és remek társaság azok számára, akik élettel és mozgással teli karakterre vágynak, mivel roppant csintalanok és állandó figyelmet igényelnek.

Egyesek szeretetteljesen emlegetik úgy őket, mint az ET-macskák, mivel meglehetősen egyedi típusúak, nagy hipnotikus szemekkel, óriási fülekkel és hosszú, karcsú nyakkal. Szeretőek, igénylik az emberi társaságot és kutyaszerű szokásaik vannak, akárcsak cornish rex unokatestvéreiknek. Hosszú lábujjaik lehetővé teszik, hogy tappancsaikat kis kezekként használják.

 

Bunda

Más rex tenyészetekhez hasonlóan a bunda a fő jellegzetességük, mely megkülönbözteti őket a többi fajtától. Ha egyszer megsimogattad, nem fogod többé elfelejteni! A legjobb példányok szőre rövid, puha, sűrű és dús szerkezetű csinos egyenletes hullámokkal, melyek egész testüket befedik, néhánynak még a lábára és tappancsára is kiterjednek a hullámok. A legtöbb devon farkán lévő szőr kicsit durva szerkezetű. A fajta standardja megengedi néhány rövid, durva szőrszál jelenlétét a bundában, de néhány esetben ezek a durva szőrszálak elterjednek az egész bundán és nyers tapintásúvá teszik azt. Kirlee-nek nem volt elég bundája az alsó részein, és ez még mindig gyakori jelenség a fajtánál. A devonok csak kis százaléka teljesen szőrös alul, a legtöbb csak pelyhes, míg mások szinte csupaszok.

A devon rexek inkább egyfajta borostával vannak megáldva, mintsem teljes bajusszal és szemöldökkel. Hullámos bajszuk törékeny és ritkán nő hosszabbra egy hüvelyknél, mielőtt letörik. Már a kezdetektől a devonoknak közismerten későn nőtt a bundájuk, Kirlee bundája nem is igazán fejlődött ki teljesen egészen 15-18 hónapos koráig, habár vannak kivételek, melyeknek születésük óta szuper a bundájuk. Az újszülött kiscicák bundája nagyon változatos a szinte egész kopaszoktól azokig, amelyeket mindenhol kis fürtök borítanak. Csak néhány devonnak van tökéletes sűrűségű és teljesen átfogó minőségi bundája. A legtöbb rex általában teljesen kifejlődve néz ki a legjobban, ami 18 hónapos koruktól három éves korukig terjed.

 

A fenti leírás ötvözi a saját tapasztalataimat a szakirodalomban és az interneten fellelhető információkkal.

Hírlevél

Ha szeretne értesítést kapni Devon Rex kiscicák
születéséről, iratkozzon fel hírlevelünkre.